----
Hoppa till sidans innehåll

Statusbesiktning / husbesiktning

Observera att de statusbesiktningar som vi erbjuder inte uppfyller kraven för att vara överlåtelsebesiktningar enligt jordabalken, eftersom de inte täcker in alla delar som ingår i en köpares undersökningsplikt. Besiktningarna anpassas också efter kundens syfte med besiktningen och brukar därför inte innehålla lika omfattande undersökningar och granskningar av fastighetens historik. Om du håller på att köpa en fastighet behöver du istället göra en överlåtelsebesiktning för att vara säker på att du uppfyller dina skyldigheter som köpare.

Om du funderar på att sälja en fastighet kan en statusbesiktning i många fall däremot vara tillräcklig, eftersom köparen ändå kommer att behöva göra en överlåtelsebesiktning själv. Som säljare finns det sällan lika stort behov av att göra en lika djup genomgång som en köpare behöver göra. Tanken med en besiktning innan försäljningen är att minska möjligheterna för en köpare att förhandla ner slutpriset efter att de har gjort sin överlåtelsebesiktning.

En statusbesiktning kommer att missa en del fel som skulle upptäckas vid en överlåtelsebesiktning, men täcker normalt upp de vanligaste anmärkningarna. Speciellt i de fall där du som ägare redan känner till fel som du vill informera spekulanterna om på ett snyggt sätt är en statusbesiktning en tillräckligt bra väg att välja. En överlåtelsebesiktning kostar mycket mer och är i de flesta fall mest en bekräftelse på vad som är bra med fastigheten. De djupare undersökningarna i en överlåtelsebesiktning berörs också lätt under en statusbesiktning.

Om du har planer på att sälja fastigheten med en dolda fel-försäkring behöver du däremot undersöka med försäkringsbolaget om det räcker med en statusbesiktning eller om de kräver att det görs en överlåtelsebesiktning för att försäkringen ska gälla. Vi rekommenderar dock inte de dolda fel-försäkringar som finns på marknaden i nuläget, eftersom de har så pass många friskrivningar i sina avtal att de mest är en falsk trygghet.

Statusbesiktningarna riktar sig främst till dem som äger en fastighet där man planerar att renovera eller bygga om och vill veta statusen på de befintliga byggnaderna. På så sätt kan man få en tydlig bild på vad som behöver göras den närmaste tiden och kan börja planera projektet på ett bra sätt. Om du efter besiktningen ändå är osäker på hur du ska gå vidare, erbjuder vi projektledning och projektplanering även för små projekt.

En statusbesiktning kan också vara bra att göra när man väntar barn för att få en genomgång av vilka hälso- och säkerhetsrisker som finns. Besiktningen kan då göras på ett sätt där du får reda på risker som finns även om de uppfyllt byggreglerna som gällde när huset byggdes. Om du önskar kan vi även kontrollera din lösa inredning, vilket normalt inte ingår i en besiktning.

Ett annat läge som det kan vara bra att göra en statusbesiktning är strax före man har ägt en fastighet i 10 år, för att gå igenom om det kan finnas tecken på dolda fel som börjar visa sig. Om det är ett nybyggt hus kan den tiden också vara bra att rikta in sig på eftersom många garantier börjar löpa ut då.

Vad ingår i en statusbesiktning?

En statusbesiktning är en grundläggande byggteknisk genomgång av de byggnader som kunden vill undersöka. Eftersom syftet med besiktningen inte är att få en lika omfattande helhetsbild som vid en överlåtelsebesiktning, finns det möjlighet att fokusera på annat under besiktningen och det finns ofta tid över till att göra tilläggsuppdrag vid samma tillfälle. Besiktningen begränsas utifrån vad du har för syfte med besiktningen och dina önskemål om vad som ska undersökas närmare.

I grundläget innehåller den en översiktlig genomgång av huvudbyggnaden och marken direkt omkring den, men det går också att utöka till att gälla hela tomten eller fastigheten.

Vi går normalt inte igenom tidigare dokument och kontrollerar inte heller vilka bygglov och servitut som gäller, men om du har planer på att bygga något kan det vara ett bra tillfälle att även göra en plantolkning.

Undersökningarna görs normalt så grundläggande som möjligt med ficklampa, kamera, strömprovare och tumstock som enda hjälpmedel. Det genomförs vanligtvis inga förstörande undersökningar, men om det behövs och önskas är det möjligt i vissa fall. Det kan också göras en materialinventering för misstänkt farliga byggmaterial i samband med besiktningen om det önskas.

Om du gör besiktningen på grund av en tvist med till exempel försäkringsbolag eller tidigare ägare kan vi också rikta in besiktningen på den aktuella detaljen så att du kan få ett utförligt utlåtande om vad vi anser vara fel.

Det som undersöks är om det finns några synliga skador, eller att det finns tecken på saker som kan orsaka skador. De vanligaste riskfaktorerna för nya skador gås igenom och det görs en grovbedömning av om huset stämmer med byggreglerna som gällde när det byggdes eller senast byggdes om.

Vi kollar i grova drag över hur byggnadernas funktion och skick verkar och bland annat kollar vi våtrum, elinstallationer, ventilation, kök, tak, fasader, vinden och dräneringen. Eftersom flera av de ingående delarna tar lång tid att undersöka fullständigt, görs undersökningen i grova drag där vi främst kollar efter uppenbara fel.

Besiktningen görs vid ett tillfälle och du kommer därför att få en del frågor om ditt eget intryck om hur byggnaden fungerar, eftersom alla hus är olika under olika årstider. Bland annat kan dräneringen verka helt okej vid besiktningen, men så kan det uppstå fuktproblem i källaren efter att snön smälter på vårarna.

Vad behöver förberedas innan en besiktning?

Innan besiktningen är det viktigt att du bestämmer dig vad det är du vill undersöka och vad syftet med besiktningen är och meddelar det i beställningen. Fundera också igenom vilka problem du själv har märkt av så kan vi titta närmare på det tillsammans. Se också till att byggnaderna är i ett besiktningsbart skick och kolla att det finns nycklar till låsta utrymmen och godkända stegar till taket och till vinden.

Det är också bra om det är någorlunda städat, men tänk på att inte överdriva och fortsätt att använda byggnaderna som tidigare. Undvik att vädra mer än vanligt och använd inte doftljus eller starka rengöringsmedel dagarna före besiktningen eftersom det tar bort husets naturliga lukter.

Om du vill att vi går igenom tidigare dokument som finns, som till exempel tidigare besiktningsprotokoll och bygglov, är det bra att du plockar fram dem. Om det finns digitalt så kan du också maila det till oss före besiktningen så hinner vi titta på mer när vi är på plats.

Priser

Priset för en statusbesiktning beror främst på vad du har för syfte med besiktningen och den kan därför bli relativt billig om du bara vill få en enkel statuskontroll. Priset kan öka om du önskar djupare undersökningar av någon del. Förstörande undersökningar kan också ta mer tid och då kommer du även att behöva återställa det på något sätt.

För att ge dig en rättvis kostnad lämnar vi inga fasta priser utan utgår från vår normala prislista. Priserna är baserade på den tid som aktivt läggs på ditt uppdrag. Du behöver alltså inte betala för onödig väntetid, restid och liknande. För en statusbesiktning görs normalt omkring 70 % av arbetet på plats.

Vid en statusbesiktning av ett normalstort fritidshus från 1970-talet utanför Kisa, där man önskar en genomgång av de största riskerna i husets konstruktion kan priset hamna på cirka 9 500 kronor.

Det är inte säkert att vi har tid att genomföra en mer omfattande statusbesiktning än en som innebär högst 8 timmars arbete på plats, men hör gärna av dig även det är en större fastighet så kan vi se vad som går att ordna.