----
Hoppa till sidans innehåll

Kontrollplaner

En del av uppdraget som kontrollansvarig innebär att ta fram en kontrollplan som ska gälla för projektet, men vi kan även ta fram kontrollplaner för uppdrag där det inte krävs någon kontrollansvarig. Efter att man har fått bygglov för mindre åtgärder, kan det i många fall bara vara kontrollplanen som saknas för att kommunen ska kunna lämna startbesked.

Våra kontrollplaner görs enligt Boverkets nya riktlinjer och anpassas utifrån förutsättningarna som gäller för just ditt bygge. Många av de mallar som finns att ladda hem är anpassade efter gamla riktlinjer och uppfyller inte kraven som ställs enligt plan- och bygglagen. Däremot godkänner många kommuner dem däremot fortfarande och det finns även vissa kommuner som brukar hjälpa till att ta fram en kontrollplan när du har fått bygglov. Det kan därför vara idé att kolla med kommunen om vad som gäller innan du gör en beställning.

Innehållet i kontrollplanen är olika kontrollpunkter för de delar av byggprojektet som bedöms som mest kritiska för att kunna uppfylla gällande byggregler. Kontrollplanen ska följa med under bygget och flera av punkterna måste skrivas på innan projektet får gå vidare, just för att det inte ska bli onödiga justeringar i efterhand. När allt är påskrivet kan den lämnas till kommunen som ett underlag för att kunna få slutbesked.

Kontrollpunkterna rör främst att man ska göra visuella kontroller vid ett visst tillfälle, men för några punkter kan det även krävas att man gör mätningar eller andra kontroller. I projekt där det inte finns någon kontrollansvarig är det du som byggherre som får gå runt och se till att alla entreprenörer sköter sina kontroller.

En kontrollplan har ingen direkt koppling till de egenkontroller som byggentreprenörerna brukar göra, men det finns ofta punkter som överlappar båda och ibland kan det även bli så att egenkontrollerna ska läggas med som bilagor till kontrollplanen.

Innehållet blir bara ett stickprov av alla byggregler som finns och egentligen ska bara de punkter som skulle orsaka störst konsekvens av om de missas vara med. För små projekt försöker vi även ta med några mindre viktiga punkter som ofta missas. Om en punkt inte skulle vara med, innebär det inte att just den regeln inte behöver följas. Om du vill slippa ett visst krav behöver du därför söka avsteg från kommunen kring det och vi kan i så fall hjälpa till med den ansökan.

Utöver de obligatoriska kontrollerna som rör plan- och bygglagens bestämmelser, läggs det även in vissa andra punkter i kontrollplanen. Detta är punkter som kommunen inte skulle kunna neka slutbesked för om du skulle missa, men där du kan få andra problem istället. Det brukar till exempel kunna handla om att ha sin arbetsmiljöplan på plats och att golvvärmerör har provtryckts innan de gjuts in.

Del av en kontrollplan för en nybyggd villa.

Priser

Allt arbete görs enligt prislistan. En kontrollplan kan göras helt på distans, vilket innebär 800 kronor/timme inkl. moms.

I små projekt där det inte krävs en kontrollansvarig, brukar arbetet med att ta fram en kontrollplan sällan ta mer än en timme, men för att det ska gå smidigt behöver vi veta en hel del detaljer om vad som ska byggas och på vilket sätt det ska göras. Det kan därför ibland krävas lite mer tid för att diskutera med dig om vilka punkter som behöver vara med.