----
Hoppa till sidans innehåll

Brandskyddsbeskrivning och brandskyddsdokumentation

För i princip alla typer av byggnader krävs att det tas fram en brandskyddsdokumentation när de byggs eller när det görs större ändringar. Brandskyddsdokumentationen är en redogörelse för hur brandskyddet ser ut i den färdiga byggnaden. För att det inte ska byggas på fel sätt och orsaka onödiga extrakostnader, brukar de flesta kommunerna därför kräva in en preliminär brandskyddsdokumentation, ofta kallad brandskyddsbeskrivning, innan de lämnar startbesked.

Brandskyddsbeskrivningen blir en sammanställning av vilka förutsättningar och brandskyddskrav som gäller och lämnas över i en rapport som normalt är 10-15 sidor lång. Innehållet är skrivet på ett sätt som gör att de inblandade i projektet ska kunna komma fram till vad som gäller även om man inte tidigare har jobbat med brandskydd.

Framsida och innehållsförteckning på en brandskyddsbeskrivning.

Som en bilaga följer det med brandskyddsritningar som bland annat innehåller ett förslag på brandcellsgränser och hur brandvarnarna kan placeras. För byggnader där det krävs utrymningsplaner kan vi även hjälpa till att ta fram dem.

När du har fått brandskyddsbeskrivningen och kollat att den stämmer med dina förutsättningar, ska den lämnas vidare till kommunen och ibland lämnar de den vidare till räddningstjänsten för att kolla igenom. Om de inte har något emot innehållet, ska den lämnas vidare till bland annat konstruktören, ventilationsentreprenören, elinstallatören och byggentreprenören, så att de ska välja rätt material för det fortsatta arbetet.

När projektet är slutfört uppdateras brandskyddsbeskrivningen till att bli en brandskyddsdokumentation, som även den skickas in till kommunen.

Vår målgrupp är i första hand mindre projekt med Br2- och Br3-byggnader, men beroende på aktuell arbetsbelastning kan vi ha möjlighet att ta fram brandskyddsdokumentationer även för vissa Br1-byggnader. Br1 innebär ofta att det rör sig om större byggnader med minst tre våningar, men beroende på innehåll i byggnaden kan det även handla om mindre byggnader. Om du är osäker på vad som gäller går det bra att du hör av dig till oss innan beställning.

Priser

Allt arbete görs enligt prislistan. Arbetet kan normalt ske helt på distans, men för större projekt kan vissa kommuner ibland kräva in utlåtanden från den som har skrivit brandskyddsdokumentationen och då behöver åtminstone ett platsbesök göras.

Tidsåtgången för att ta fram en brandskyddsbeskrivning varierar beroende på vilken typ av byggnad som det gäller, verksamheten som ska vara i byggnaden och vilka avstånd som finns till byggnader omkring. Arbetet med själva brandskyddsbeskrivningen tar normalt inte så mycket mer tid vid en ombyggnad av en äldre byggnad, men det kan då krävas separata utredningar för att ta reda på vilka krav som de äldre byggmaterialen uppfyller.

Att uppdatera en brandskyddsbeskrivning till en brandskyddsdokumentation efter att allt är klart, tar normal inte mer än 1-2 timmar att genomföra om det inte har gjorts några större ändringar på vägen.

En brandskyddsbeskrivning för en ny lagerlokal med kontor i en Br2-byggnad kan kosta omkring 6 400 kronor inklusive en senare uppdatering till brandskyddsdokumentation. Om platsbesök krävs, kommer priset att öka en del och hur mycket extra det blir beror på var byggnaden ligger.

Om din byggnad skulle räknas som en Br1-byggnad börjar det bli ganska många extra krav som gäller och det kommer då att ta mer tid att ta fram en brandskyddsbeskrivning. En brandskyddsbeskrivning för ett flerbostadshus med fyra våningar kan kosta omkring 16 000 kronor. För den här typen av projekt krävs det ofta platsbesök och priset ökar då även utifrån var byggnaden ligger.

En friliggande villa hamnar normalt i byggnadsklass Br3 och om det är långa avstånd till andra byggnader och inte är några andra speciella förutsättningar som gäller, kan en brandskyddsbeskrivning kosta omkring 4 800 kronor inklusive en senare uppdatering till brandskyddsdokumentation.